1. مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، پژوهشکده علوم بالینی غدد و متابولیسم
چکیده: (32 مشاهده)
سابقه و هدف: شواهد زیادی مبنی بر اینکه چای دارای اثرات مفید و ترکیبات زیستی فعال فراوان است وجود دارد و مطالعات فراوانی درباره مصرف چای و پیامدهای سلامتی انجام شده است. با وجود این، بیشتر این مطالعات بر روی چای سبز و قهوه بوده و مطالعات کمی در زمینه چای سیاه انجام شده است. بنابراین هدف این مطالعه بررسی ارتباط مصرف چای سیاه و شدت استئاتوز و فیبروز کبدی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) میباشد. روشها: در این مطالعه مقطعی که بر روی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و NAFLD انجام گردید تأثیر نوشیدن چای بر روی استئاتوز و فیبروز کبدیرا که توسط الاستوگرافی گذرا (transient elastography; TE) ارزیابی گردیده بود، بررسی کردیم. مصرف چای با کمک پرسشنامه بسامد خوراک ارزیابی شد و بیماران براساس شدت استئاتوز و فیبروز کبدی طبقهبندی شدند: استئاتوز بالای 66 درصد به عنوان استئاتوز شدید و 2 ≤ F به عنوان فیبروز متوسط تا شدید در نظر گرفته شد. از مدلهای رگرسیون تکمتغیره و چند متغیره با در نظر گرفتن عوامل مخدوشکننده بالقوه جهت آنالیز دادهها استفاده گردید. یافتهها: در این مطالعه 108 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 و NAFLD شرکت کردند. میانگین ± انحراف معیار بیماران برای سن، شاخص توده بدنی (BMI)، قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) به ترتیب 56/5±69/44 سال، 82/3±71/30 کیلوگرم بر مترمربع، 94/51±46/152 میلی گرم در دسیلیتر و 95/3 ± 33/8 درصد بود. در این مطالعه نشان داده شد که بین شدت استئاتوز کبدیبا تعداد فنجانهای دریافت چای سیاه در روز پس از تعدیل برای متغیرهای سن، جنس، BMI، استعمال سیگار، فعالیت بدنی، HbA1c، کلسترول تام، تری گلیسیرید، و لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL)، ارتباط معنیداری وجود دارد (009/0 = P). بر اساس این نتایج، افرادیکه روزانه 5-3 فنجان و بیش از 5 فنجان چای سیاه مینوشیدند نسبت به افرادی که کمتر از 3 فنجان چای در روز مینوشیدند به ترتیب 73 درصد ((89/0-09/0)(CI) فاصله اطمینان 95 درصد، 27/0 = (OR) نسبت شانس) و 81 درصد ((76/0-05/0)CI 95 درصد، 19/0OR=) شدت استئاتوز کبدی کمتری داشتند. بااینحال ارتباط معنیداری بین مصرف چای و شدت فیبروز کبدی در این بیماران مشاهده نگردید (05/0 > P). نتیجهگیری: در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و NAFLD نوشیدن چای با شدت استئاتوز کبدی کمتر همراه است.
Mansour A, Amrollahi Bioki A, Sajjadi-Jazi S M. Association Between Black Tea Consumption and Liver Steatosis and Fibrosis in Patients with Type 2 Diabetes and Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) Using Transient Elastography. Journal title 2024; 1 (1) :1-8 URL: http://idap.ir/article-1-21-fa.html
منصور آسیه، امراللهی بیوکی عاطفه، سجادیجزی سیدمحمود. بررسی ارتباط مصرف چای سیاه با استئاتوز و فیبروز کبدی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) از طریق ارزیابی یافتههای الاستوگرافی کبدی. عنوان نشریه. 1403; 1 (1) :1-8